the 'RECIPE'

Monday, January 30, 2012

technique DARWIN=)


some people dislike HISTORY...BIOLOGY..CHEMISTRY..AND PENDIDIKAN ISLAM..nilah subject yang kne mengingat..and some people prefer ADDMATH..MATHMODERN..AND PHYSICS..this is based on CONCEPT..if we understand the concept than we can answer all question kan3..menipu semua ni..penat ak paham concept math dulu tak hebat pon addmath ak..haha...but fr me i prefer on pembacaan subject yes it is much easierdan tak MENIPU..ahh seriously ak benci concept math physic..aduuuhhh tak suka gila semua tu dulu...ADD MATH MACAM NAK BUNUH DIRI..tapi kadangkadang pelik lhh dengan orang yg slalu scored in addmath macam SYUK ADELINE and NAJMUDDIN..kalau dhh scored in math of course lhh physics skali kn!!!tapi ak time gemilang addmath lalu je resah gelisah..ble cikgu ayu mau kasi marks addmath ak sempat tidor while waiting fr my name dah agak dhh mesti kat bawahbawah..jarangjarang lhh testpaper ak kat atas..haha..this is the REALITY!!!!!!!!

ehh actually this entry is about technique darwin..technique yg agak merapu but kadangkadang jadi pulak!!so fr spm candidates you can have a try kalaukalau menjadi kan!!!!!ok technique ni memang tak boleh dipraktikkan dalam subject yg berconcept kalau tak jawapannye tekeluar landasan macam AKU!!haha..tapi technique ni agak berguna fr those yg xsuka subject membaca..maybe if you try this technique boleh lhh bejaya macam ak!!!!!!!!haha #resultponxkeluarlagi dhh riak!!!!hahah..ahhh takkesahlhh..

ok technique darwin ni only can be used during exam trial or maybe EXERCISE..rmember...FIRSTLY in order to used it you must read the whole textbook..fr example HISTORY..GEOGRAPHY..BIOLOGY dan subject2 yg seangkatannnya..kalau nak bce tu mestilah penuh keazaman perassan bce dengan bersungguh sungguh..don't even miss one single ords sebab satu perkataan membawa padah!!!!!then time bce tu try lhh imagine kan situation..and kalau boleh buat lhh keywords..or maybe bayang knn kerabatkerabat diraja dalam textbook tu macm jiran anda or someone you dont like!!!!!!lagi cepat ingat!!!!!!!!tapi the important thing FOCUS!!!!!!

then when teacher give you questioned...frstly review all questioned first than look at the first questioned..here the technique begins...read the questioned sampai terbeliak bijik mata.with full understanding+focus!!!!!lepastu try imagine about the question kehendak soalan lah tu..then look at answer choices read all the choices and remember what topic it is..kadankadang kte akan ingat balik yg bende tu kte penah bce and otak kte akan review which page it come from!!!!!!seriously trust me!!!! tapi kalau kte tak trust diri sendiri memng tak jadi lah!so the important key that i want to highlight here is TRUST OURSELF and TRUST OUR FIRST ANSWER...sebab nilah jawapan sebenar..and kalau nak tau jawapan kedua is usually wrong sebab ni jawapan syaitan..ok this is what my teacher said....so ap2 pon trust dirisendiri and abaikan bisikan yg datang cakap the answer you chose is wrong...sebab tu untuk datangkan perasaan waswas je..ok!!!senang cerita time jawab soalan fokus+tenang add pilihjawapan!!

lastlly ad pantang larangnye technique ni..kalau boleh time buat exercise don't open u'r textbook even kawankawan bukak but you just trust urself...tau2..lastskali doa..sertakan dengan doa dan CONFIDENT..mesti berjaya INSYAALAH!!! so boleh lhh try technique ni...haha macam cikgu pulak!!!!!!!!!!!

6 comments:

syeranis nazri said...

cube tengok muka awatif..dh mcm albert einstein dh...hahaha..rambut dia je kaler oren..

ME,AWATIFHASHIM said...

haha..syeranis!!!!

umi aisha karim said...

menarik !!.. tp kenapa kau baru bgtau?.haha.. spm tu da berlalu :(

ME,AWATIFHASHIM said...

ha!!!!!!!!!haha..ak bru teringat nak kasitau!kay u kte gna ye umi

ainul saadah shuhaimi said...

haha..teknik nie betol ohh!ak ad sebelahh awatif time dia guna teknik nie..tp ak buat tk jadi geram pulak!the key is..baca je buku sejarahh tu mcam awatif baca mesti boleh jawab..terbaik laa awatif!

ME,AWATIFHASHIM said...

ainul kalau math kau gne teknik ap..cercita!!!!!!!!